So ti všeč nove majčke?
Odlične so! Noro dobra ideja!
Niso slabe. Takoj jo grem nabavit.
No ja... Jo grem naročit, ker je pač to naša nova majčka.
Juck! Ni šans da to oblečem.
Blog Taborjenje 2013
Blog Taborjenje 2012
Blog Taborjenje 2011
Blog Taborjenje 2010
Misija Sicilija 2011
Fotogalerija 2010
Obvestila za starše
SEP
7
7.9.2011 |   Neža Jelušič
NA PLANETU TABORNIKOV
Tudi letos so se Sežanski taborniki, iz rodu Kraških j'rt, to poletje odpravili na taborjenje. Tokrat v Egiptovski konec Slovenije - v Geršiče ob reki Lahinji (oz. reki Nil).
 
Tema letošnjega tabora je namreč bila Egipt. Vsako leto taborniki že v naprej določijo oz. obarvajo program z vsakič drugačno temo. Taborjenje je zaradi tega bolj čarobno. Bili so že pirati, vesoljci…tokrat sta jih k večernemu ognju večkrat prišla pozdravit sam egipčanski Faraon in Kleopatra.

Tabor se je za GGje (to so 'gozdovniki in gozdovnice', otroci stari od 11 do 15 let - letos jih je na taboru bilo kar 46) začel 10.7., za nekoliko mlajše MČje pa 13.7. (MČji so 'medvedki in čebelice', tisti najmlajši, stari od 8 do 11 let - na taboru jih je letos bilo 30).

Na tabor so se pripeljali z kar dvema vlakoma, na koncu pa še s kanuji, kjer so jim že postavili prvo misijo: najti izgubljeni zaklad faraona Tutankamona.

Da na taboru teče res vse kot je treba skrbi neutrudno in zelo odgovorno osebje. Čeprav so to po večini taborniki, ki so sami še pred dvema letoma ali celo manj, bili le udeleženci taborjenja, je organizacija res vrhunska. Letos so to še posebno dobro pokazali saj je bilo čez vikend taborečih kar 146 ljudi. Čez vikend na taborjenje pridejo tudi najmlajši taborniki-Murni, ki pa so premajhni, da bi bili sami na taboru, zato pridejo skupaj s starši. Za to da na taboru stojijo razni pionirski objekti (sušice, umivalnica, pomol, jambor, šotori, ker so v bližini reke je na taboru postavljena tudi ograja…) so zadolženi pionirji skupaj z delovnim vodom in njihovim vodjo. Za orodje je zadolžen gospodar tabora, ob morebitnih nesrečah pa priskoči na pomoč uslužbenka bolnice Franja- študentka medicine. Ker so 10 dni izpostavljeni žgočemu soncu in se udeležujejo raznih aktivnosti ne smejo podleči dehidraciji in hudi lakoti, za to pa skrbijo kuharji in kuharice (v povprečju) najstarejši taboreči na taboru. Za najmlajše najprej odgovarjajo vsi vodniki in vodnice, za njimi pa imamo tu še taborovodjo in starešino tabora, ki skrbita, da se celoten dnevni program do konca izpelje. Za pester program čez celo taborjenje pa skrbijo tako imenovani programci. Skupina novinarjev na taboru beleži vse dogodke, kdaj posnema kakšen film, piše članke – z vsem tem gradivom lahko taborniki obujajo spomine na pretekla taborjenja. Ker ima pa vsak od zgoraj 'področij' tudi svoj prostor (kuhinja, štabni šotor-jedilnica in vse ostalo, bolnica Franja, programski šotor, orodjnarnica, poleg vseh spalnih šotorov), se za vse starejše udeležence tabora, taborjenje začne nekoliko prej, saj je treba vse to postavit, v nekaj dneh po taboru pa se tabor tudi podre (pospravi).

Sama sicer nisem tabornica in članica rodu iz Sežane, tabora sem se udeležila le prvih nekaj dni kot novinarka. Ko prvič prideš na tabor in se soočiš z vso to organiziranostjo in zabavo moraš biti malo začuden, presenečen in navdušen hkrati. Na taboru je vedno super, čisto vseh 10 dni, zato se vsi taborniki vsako leto znova radi vračajo na taborjenje. Da so pravi taborniki so dokazali tudi v dežju saj so tudi v deževnem vremenu našli rešitve in vsi skupaj ustvarili izjemno vzdušje. V samo treh dneh lahko spoznaš tabornike do potankosti. Četudi jih poznaš že prej, ko hodijo po Sežani, so to na taboru čisto drugi ljudje. Skupna jim ni le zabava, ampak tudi sloga iz katere se razvije moč.
 
 
 
Nazaj na prejšnjo stran
Zveza tabornikov Slovenija
Nacionalna skavtska organizacijaZveza tabornikov Slovenija
Občina Sežana
Facebook
Spletni taborniški servis
Mesec januar