So ti všeč nove majčke?
Odlične so! Noro dobra ideja!
Niso slabe. Takoj jo grem nabavit.
No ja... Jo grem naročit, ker je pač to naša nova majčka.
Juck! Ni šans da to oblečem.
Blog Taborjenje 2013
Blog Taborjenje 2012
Blog Taborjenje 2011
Blog Taborjenje 2010
Misija Sicilija 2011
Fotogalerija 2010
Obvestila za starše
SEP
23
23.9.2011 |   Špela
MED ISKRENIMI LJUDMI
Taborniki smo v začetku septembra obiskali Varstveno delovni center Koper, Enota Sežana in skupaj z uporabniki ter zaposlenimi, na njihovem vrtu postavili skalnjak. Medtem, ko naši popotniki že pridno gulijo srednješolske klopi, smo imeli raziskovalci in nekaj grč več kot dovolj časa, da smo izpolnili obljubo, dano kar nekaj let nazaj.
 
V ponedeljek, 12. septembra, smo se zbrali pred prostori Varstveno delovnega centra na Ul. Jožeta Pahorja 3 v Sežani (bivša mala šola). Na začetku smo precej zadržano pogledovali proti njihovim vratom. Skoraj vsi smo že bili v stiku z »drugačnimi«, a nihče se ne more ravno pohvaliti, da je tega vajen. In potem se je začelo. Iskat nas je prišla Barbara, ki vodi enoto in nas povabila v pisarno. Na vhodu je roko vsakemu posebej stisnil prijeten nasmejan možakar, ki se je predstavil kot David ter vsakemu posebej izrekel tudi dobrodošlico. Po nekaj uvodnih Barbarinih besedah in obrazložitvah, nam je razkazala sežansko enoto VDC Koper in nam predstavila še ostale uporabnike in zaposlene. Po začetni zadregi, z naše strani in strani varovancev, so obojim jeziki hitro stekli. Varovanci so nam povedali, kaj oni počnejo v centru, mi pa smo jim razložili o naših aktivnostih.

V ponedeljek dopoldan smo iz gmajne v okolici Sežane zvlekli nekaj ogromnih skal, ki so s svojimi zanimivimi oblikami obljubljale lep končni izdelek. Skal nismo jemali z zidov, saj smo se vsi strinjali, da so ti naša kulturna dediščina, ki jo je potrebno varovati. Z delovno vnemo smo hitro napolnili prikolico in se odpravili nazaj proti VDC-ju.

V torek smo skale skrbno očistili mahu in bršljana. Z mesta, ki smo ga predvideli za skalnjak, smo odstranili rušo. Dekleta so se odpravila nazaj na gmajno, kjer so nabrale šetraj, materino dušico, razne mlečke in ostale rastline, ki bi jih lahko zasadili med naše lepe kamne. Med tem so fantje kamne razporedili in jih obsuli z zemljo, ki so jo zjutraj pripeljali prijazni delavci podjetja Komunala Sežana. Bili smo tako pridni, da bi lahko rastlinice zasadili še isti dan, a smo se odločili, da naše druženje raje podaljšamo še na sredo, kot je bilo to sprva predvideno. Tako smo se v sredo srečali še tretjič in posadili rastlinice. Zemlje je bilo toliko, da smo z njo obsuli tudi ostale grmičke, ki so jih pridni uporabniki skupaj z zaposlenimi v preteklih letih posadili v svoj vrt.

Delo je bilo hitro končano, zato smo se posedli v senco in klepetali naprej. Taborniki se kar nismo hoteli ločiti od naših novih prijateljev. Ti ljudje so prav zares drugačni od nas, ki vsak dan zjutraj vstanemo in se odpravimo v službo ali v šolo. Predvsem so iskreni in dosti bolj odprti, tako da smo bili na začetku kar presenečeni nad spontanimi objemi in poljubi, nad odkritimi vprašanji in pripombami. Živimo v svetu, ki nas uči, da naj svoja prava čustva in misli pred ostalim svetom skrivamo, v VDC-ju pa se teh pravil ne držijo.

Marsičesa smo se naučili od njih in se še bomo, saj s skalnjakom naše sodelovanje še daleč ni zaključeno. Vrhunec taborniškega leta je taborjenje in tja smo naslednje leto povabili tudi naše nove prijatelje. V naslednjih mesecih se jim bomo taborniki pridružili še pri: izdelovanju stekleničk upanja, varovanci VDC-ja bodo tudi letos izdelali lampijon za čestitko Sežani, predvideli pa smo tudi stojnico, na kateri bomo skupaj predstavili naše sodelovanje. Če te je naša zgodba navdušila, se nam lahko pridružiš, VDC pa lahko obiščeš tudi sam vsak dan v času med 07.in 15.uro. Iskreni ljudje svoja vrata zelo radi odpirajo novim prijateljem.
 
 
 
Nazaj na prejšnjo stran
Zveza tabornikov Slovenija
Nacionalna skavtska organizacijaZveza tabornikov Slovenija
Občina Sežana
Facebook
Spletni taborniški servis
Mesec december