So ti všeč nove majčke?
Odlične so! Noro dobra ideja!
Niso slabe. Takoj jo grem nabavit.
No ja... Jo grem naročit, ker je pač to naša nova majčka.
Juck! Ni šans da to oblečem.
Blog Taborjenje 2013
Blog Taborjenje 2012
Blog Taborjenje 2011
Blog Taborjenje 2010
Misija Sicilija 2011
Fotogalerija 2010
Obvestila za starše
APR
1
1.4.2012 |   Irena Čede Terčon
PO POTEH KOTA-E
Kar dva meseca sta že minila, odkar smo se grče RKJ ter starši naših tabornikov ponovno srečali na rednem pohodu po našem prelepem Krasu. Tokrat smo bili v organizacijo pohoda vpleteni člani čete Ognjenega ruja iz Komna, zato smo si izbrali traso, ki so jo naši GGji prehodili že v mesecu oktobru.
 
Takrat se je v Škrbini izpeljala že tradicionalna KOTA - komenska orientacijska taborniška avantura, ki je potekala ponoči. Mi pa smo se na to prijetno in slikovito pot raje odpravili na lep sončen dan.

Tako smo se v nedeljo, 11.3. 2012 zbrali v lepem številu, kar 31 nas je bilo, na parkirišču pod Sveto Katarino v Škrbini. Po začetnem pozdravu in obvezni jutranji kavi iz termosa, smo se odpravili na 8 km dolgo pot okoli hriba Sv. Katarina proti Pedrovem. Pot je bila prijetna in ravno prav razgibana, vsaj za tiste pohodnike, ki smo po mrzli zimi prvič obuli planinske čevlje. Glede na to, da je bil začetek marca, je sonce kar pripekalo, zato nam je pot skozi kostanjev gozd nudila svežino, na koncu pa sanjski razgled, ki ga nihče od nas pohodnikov ni pričakoval. Pred nami se je razprl pogled na Vipavsko dolino z vasmi Tabor, Prvačina, Dornberk, Zalošče ter Trnovskim gozdom in Nanosom v ozadju. Vredno je povedati, da je omenjeni kostanjev gozd zasadila človeška roka. Z vzgojo kostanja so si nekdaj domači ljudje služili vsakdanji kruh.

Opazili smo, da smo nekje prečkali mejo med Krasom in Vipavsko, saj se je pod našimi nogami namesto kraškega kamna mlela sivo-črna lapornata prst. Vasica Pedrovo je bila naša prva postojanka. To je edina vasica, ki jo boste srečali na poti med Komnom in Branikom. Je malo poseljena in čutiti je, da še vedno diha po starem. Tam smo se posedli okoli cerkvice in si privoščili kratek počitek ter uživali v prelepem razgledu in meketanju koz, ki so se pasle v bližini.

Krožno pot smo nadaljevali naprej mimo urejenih pašnikov, po kratkem vzpon pa smo ponovno stopili na kraški kamen in robido. Nadaljevali smo po terenu, ki ga je leta 2006 prizadel hud požar. Takrat je zgorel celoten gozd na južnem delu Sv. Katarine, ter sosednja hriba Šumka in Sv. Martin.

Čakal nas je še zadnji vzpon na vrh, visok 495m. Od tam pa smo bili deležni pogleda na morje od Savudrije do Gradeža. Vsi zadovoljni smo se posedli okoli ostankov stare cerkvice Sv. Katarine z zvonikom ter si privoščili porcijo domačega pasulja.

Naslednji pohod nas čaka 15. aprila, ko bomo skupaj raziskovali dolino reke Glinščice. Pridružite se nam!
 
 
 
Nazaj na prejšnjo stran
Zveza tabornikov Slovenija
Nacionalna skavtska organizacijaZveza tabornikov Slovenija
Občina Sežana
Facebook
Spletni taborniški servis
Mesec januar