So ti všeč nove majčke?
Odlične so! Noro dobra ideja!
Niso slabe. Takoj jo grem nabavit.
No ja... Jo grem naročit, ker je pač to naša nova majčka.
Juck! Ni šans da to oblečem.
Blog Taborjenje 2013
Blog Taborjenje 2012
Blog Taborjenje 2011
Blog Taborjenje 2010
Misija Sicilija 2011
Fotogalerija 2010
Obvestila za starše
NOV
23
23.11.2012 |   Vesna Marion
DECEMBRSKI POHOD GRČ
Divaška četa je v juniju obljubila še en pohod in sicer ogled Divaške jame. Vabim vas, da si jo skupaj ogledamo 2.12.2012 ob 10h.
 
Poleg jame bi si z lokalnim vodičem in raziskovalcem Krasa, Borisom Čokom, ogledali še ostanke staroverskih obredij v okolici Divače. Nezahteven pohod primeren za vse generacije bi trajal 2 do 3 ure. Za ogled jame je vstopnina 5 evrov (za odrasle, za otroke je manj). Kje točno se dobimo, vas še obvestim.
 
Prijavite se do četrtka, 29. 11. 2012 na vesncka@gmail.com.
 
Upam, da nas bo čimveč
 
 
 
Opis Borisa Čoka:
POT STAROVERCEV

Začetek poti je na vzhodni strani udornice Risnik v Divači. Lepa udobna steza nas pelje mimo udornice proti spodmolu Triglavca. Tukaj sledi lažji spust do obrednega mesta, kjer so staroverci vse do začetka 19. stoletja hodili delati priprošnje za dobro letino žit. V spodmol so hodile tudi ženske iz okoliških vasi, ki so imele težave z zanositvijo. Sledi razlaga in prikaz obreda.

Od tu se napotimo naprej po že markirani učni poti »Divaški prag« mimo dveh velikih dolin Gorenjskega in Divaškega Radvanja proti Divaški jami. Po ogledu pot nadaljujemo po kolovozu proti spodmolu Terglovca (Trhlovca). Tu sledi razlaga o simboliki in uporabi te naravne znamenitosti v arheološkem in staroverskem pomenu.
 
Nedaleč stran je še Ruščeva dolinica z naravnim oltarjem in kamnitim stražarjem, kjer so staroverci častili božanstvo vode in delali priprošnje za dež in dobro leto. Mistično okolico krasi pet različno zgrajenih pastirskih hišk. Sledi podrobna obrazložitev o pomenu obreda in ustvarjanju pastirske dediščine na Krasu. Možen krajši prikaz pastirskih iger.
 
Nazaj na prejšnjo stran
Zveza tabornikov Slovenija
Nacionalna skavtska organizacijaZveza tabornikov Slovenija
Občina Sežana
Facebook
Spletni taborniški servis
Mesec december