So ti všeč nove majčke?
Odlične so! Noro dobra ideja!
Niso slabe. Takoj jo grem nabavit.
No ja... Jo grem naročit, ker je pač to naša nova majčka.
Juck! Ni šans da to oblečem.
Blog Taborjenje 2013
Blog Taborjenje 2012
Blog Taborjenje 2011
Blog Taborjenje 2010
Misija Sicilija 2011
Fotogalerija 2010
Obvestila za starše
DEC
12
12.12.2012 |   Vesna Marion
GRČE V DIVAŠKI JAMI IN PO POTI STAROVERCEV
Kljub slabi vremenski napovedi se je 35 grč v nedeljo, 2.12.2012, zbralo pred vhodom v Divaško jamo pripravljenih, da preživimo aktivno in zanimivo dopoldne.
 
Po uvodnem pozdravu smo se z jamarjem Mitjo Marožinom spustili v čudoviti jamski svet, ki je s svojo lepoto marsikoga presenetil. Divaška jama ni tako znana, kot so sosednje Škocjanske, skriva pa prav take lepote kot marsikatera jama v okolici. Jamarsko društvo iz Divače, ki se imenuje po Gregorju Žiberni, Divačanu, ki je med prvimi raziskal Divaško jamo, je utrdilo poti in jamo razsvetlilo, tako da si jo obiskovalci lažje ogledajo.

Po ogledu jame se nam je pridružil lokalni turistični vodič in raziskovalec starih verskih običajev Boris Čok iz Lokve. Z njim smo si ogledali spodmol Trhlovca, Triglavca in Ruščevo dolino, kjer so staroverci opravljali obrede, s katerimi so božanstva naprošali za dobro letino. Po pričevanju domačinov iz Lokve in Prelož so nekateri obredi potekali še v 20. stoletju v času do 1. svetovne vojne. Staroverske običaje so, kljub razmahu rimskokatoliške vere, ohranjali in naskrivaj izvajali obrede. Zgodbe, povezane s temi običaji, so se prenašale ustno in so bile zaupane le redkim. Med njimi je tudi naš vodnik Boris, ki je te običaje in kraje namenjene obredom opisal v svoji knjigi V soju mesečine.

Zanimanje za te štorije je bilo veliko, zato nam je obljubil, da se bomo še srečali, si ogledali diapozitive, ob katerih nam bo razložil še marsikatero zanimivost, ko bo topleje, pa bomo obiskali še kakšen različnim obredom starovercev namenjen kraj.
 
Fotografije: Denis Marion
 
Nazaj na prejšnjo stran
Zveza tabornikov Slovenija
Nacionalna skavtska organizacijaZveza tabornikov Slovenija
Občina Sežana
Facebook
Spletni taborniški servis
Mesec december